Goed nieuws voor alle vogelaars en spelletjes liefhebbers: er is nu Tureluurs!

Het coöperatieve vogelspel

Word jij ook helemaal Tureluurs van al die vogels die je hoort maar die je niet kan spotten? Ga samen met je vrienden de uitdaging aan om jullie vogelgids te vullen met jullie waarnemingen in het Tureluurs coöperatieve vogelspel! Qua layout waren wij al direct verliefd, wat een sfeervolle tekeningen! Maar het is ook nog eens een ontzettend leuk en educatief spel.

Nederlandse vogelbescherming
Het Tureluurs vogelspel speelt zich af in 1899, het jaar dat de 

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Jolanda Sieders
Medewerker Nieuw Mos Warenhuis

Nederlandse Vogelbescherming wordt opgericht. Jullie worden door de professor der vogelen gevraagd om op expeditie te gaan om zoveel mogelijk vogels te spotten en vast te leggen in de eerste editie van de vogelgids. Maar let op! Een expeditie is niet zonder gevaren en gebeurtenissen. Er liggen loslopende honden op de loer, die je vogels wegjagen. Ook een nies van jou of een brekende tak kunnen ervoor zorgen dat je jouw zo zorgvuldig gespotte vogels kwijt raakt. Gelukkig kom je zo af en toe ook een Gids tegen die je helpt om een beetje vooruit te kijken.

Het spel lijkt in eerste instantie wat ingewikkeld, maar als je het gaat spelen wordt het al snel duidelijk. Zo kun je met de eerste Tuur-uren (als je nog geen vogels hebt) sparen voor een zakdoek om je nies op te vangen of kun je de vaardigheid van hondenfluisteraar ontwikkelen zodat je die loslopende hond kunt vangen.

Samenwerking

Eén van de leukste elementen aan dit spel vind ik de samenwerking. Je speelt niet tegen elkaar, maar mét elkaar om samen de hoogste score te halen. En dat is nog best een uitdaging! Anita en ik hebben het een paar keer gespeeld en we kwamen niet verder dan ‘een stel kuikens’…

Je mag tijdens je beurt overleggen met je mede-onderzoekers en zelfs kaarten aan elkaar geven. Samenwerken om de juiste strategie te vinden is echt nodig, want voor je het weet zijn al je vogels gevlogen. Door het schudden van de kaarten is er natuurlijk ook een tikje geluk nodig, maar die verrassing maakt dat het spel steeds weer anders is.

Door de expeditie aan te gaan help je ook de Nederlandse Vogelbescherming. Een deel van ieder verkocht spel gaat naar de vogelbescherming. Zo kan je de komende jaren niet alleen aan de keukentafel genieten, maar ook van de mooiste vogels in je eigen tuin.

Wil je meer weten over het spel? Kijk op www.tureluurs.com

Jolanda Sieders
Nieuw Mos Warenhuis