Afgelopen zomer zat ik, samen met Anita, op een heerlijke zomeravond even op het terras bij Van Zanten (ja toen kon dat nog) en bestelde een kombucha van Tuur. “Wat een heerlijke, frisse kombucha”, zei ik tegen de vriendelijke barman. Wat bleek, de bewuste barman was een van de brouwers van Tuur, Tom van Lamoen. Hoe leuk was dat!

En nu verkopen wij dus ook deze heerlijke, lokale kombucha in vier verrassende, frisse smaken, vanuit de koeling. Want dit is lokaal geproduceerd, biologisch en ook nog eens super lekker.

Ruben NM profielfoto

Ruben Kool
Ondernemer bij Nieuw Mos

Maar wat is Kombucha eigenlijk?

Kombucha ontstaat door fermentatie van gezoete thee door azijnzuurbacteriën en gistculturen. Door telkens verse thee te voeren aan een symbiose van micro-organismen in de vorm van een dik, gelatineachtig, glanzend vlies. Dit vlies (zie foto) wordt ‘’zwam’’ of SCOBY genoemd een afkorting van symbiotic culture of bacteria and yeast – ofwel een symbiotische cultuur van bacteriën en gisten. Tuur noemt het de microbe.

Is kombucha gezond?

Ja, wij denken van wel, maar de gezondheidsclaims zijn moeilijk te bewijzen. De suikers die met de thee gevoed worden, worden sowieso door “de microbe” opgegeten, waardoor je niet, zoals bij de gemiddelde frisdrank, zoveel calorieën naar binnen krijgt. Behalve het lekkere biologische fruit wat ze toevoegen, is het een heerlijk puur drankje.

Welke smaken zijn er?

Bij Nieuw Mos hebben we besloten de kleine flesjes te verkopen van 20 cl en om te beginnen de vaste smaken. Tuur stelt ze hieronder zelf even voor.

TUUR

(Oolong thee kombucha)

Onze Tuur de force. Puur met weinig. Sommigen proeven appel, anderen iets anders. Het is onze Oolonge baanzwemmer, onze Pietuur van de Hoogenband die voor al die sensaties zorgt. Lekker fris, en wordt zelden retuur gezonden.

DeparTUUR

(Peer lavendel kombucha)

Tuur peert hem! Zacht, romig, een avontuurier. Van Tuurkije, Tuuringen naar Tuurinidad en Tobago. Tuur is overal te vinden. Met de lavendel die hem helemaal afmaakt.

PunkTUUR

(Mango Dennennaald kombucha)

Prikkelig? Geenzins! Deze aanstekelijke Tuur neemt je mee in zijn enthousiasme. Hij Spart graag met je dus Tuurn up the volume voor deze Punk. Dan Dendert hij lekker door. Is overigens verrassend zacht en tropisch.

Gilles de la TUUR ette

(Framboos kombucha)

Geintje natuurlijk. Lekker zuur wel. Cynisch? Doorleefd? Zeg het maar, Gilles is vooral framboos. Hij wordt tuurieus als dieven deze proberen te stelen.

De flesjes kombucha vind je in de koeling op de groenteafdeling. Ook bij diverse horecazaken in Amersfoort staat Tuur op de kaart.

Of wil je zelf eens kombucha maken? Tuur deelt het recept graag met je.

TUUR

Tuur is een zwemmer, in thee. En daar begint het brouwproces. Belangrijk: TUUR is een beetje een diva. Water tussen de 20-25 graden (kamertemperaTUUR) houden gedurende het hele brouwproces!

Gooi 10 gram thee per liter water in een glazen of hard plastic emmer/bak/weescreatief. Wacht 24 uur. Filter de thee uit het water. Voeg per liter 70 gram suiker toe en roer goed, heel goed zelfs, tot alle suiker is opgelost. Voeg dan je starTUUR toe. 200ml per liter. Dus: 1 liter TUUR is 800ml zoete thee en 200ml Startuur. Gooi TUUR (scoby) van de duikplank af. Doek over je pot en dan een hoop geduld.

TUUR gaat het werk doen en burpt je drankje vol met lekkere smaken! Bang voor de suikers? Tijdens het brouwen wordt meer dan 50% hiervan opgegeten door TUUR. Wat een feest. Hierna zelf weer aan de slag. Vanaf dag 7 af en toe proeven. Smaakt je TUUR zoals jij wilt? Scoby eruit (en in je scobyhotel), filter door een kaasdoek, en in een afgesloten fles doen. Wij adviseren om de TUUR nog 24 uur buiten de koelkast te bewaren, krijgt die ook een lekkere bubbel, en dan snel koud zetten. Vers en koud het lekkerst, maar TUUR blijft minimaal 3 maanden goed van smaak. Is een flesje niet lekker meer? Dan heb je nieuwe startTUUR. Helemaal circulair.

Nog even de ingrediënten voor 1 liter TUUR:
– 80 milliliter water
– 8 gram thee (Wij gebruiken Oolong)
– 54 gram suiker
– 100 milliliter StarTUUR
– TUUR Scoby

Ruben Kool

Ondernemer Nieuw Mos