Zongedroogde tomaten uit Turkse tuin

“Enige tijd geleden werd ik benaderd door Emine, een van origine Turkse vrouw, die nu in Amersfoort woont. Of ik interesse had in gedroogde tomaten uit de tuin van haar ouders in Turkije. We worden wel vaker benaderd door mensen die een product bij ons willen verkopen, meestal vertegenwoordigers van een bedrijf, die vinden dat hun product echt een plaats verdient in onze “mooie winkel”. Ik heb daar vaak moeite mee. Het is net als die telefoontjes voor goedkope energie: je hoofd staat naar hele andere dingen en dan moet je opeens gaan bedenken of je behoefte hebt aan een andere energieleverancier. Ik vind het fijner als vernieuwing plaatsvindt vanuit eigen behoefte op een moment dat je daar aan toe bent. Met Emine was het anders. Geen commerciële onderneming, geen wervend verhaal, geen gelikte verpakking. Sterker zelfs, er was helemaal geen verpakking. Emine vertelde mij over de tuin van haar ouders, waarin ze op biologische wijze tomaten en paprika’s telen. En ze had genoeg om een deel van de oogst te verspreiden via geïnteresseerden in Nederland. Dat vond ik leuk genoeg om het eens te proberen!”

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Joren Jacobs is mede-eigenaar van Nieuw Mos en deelt graag zijn ervaringen op en achter de winkelvloer.

Paprika’s en tomaten uit de Turkse tuin 

De ouders van Emine wonen in de provincie Denizli, nabij het stadje Acıpayam, in een mooie, landelijke omgeving, ongeveer halverwege op een denkbeeldige lijn tussen Izmir en Antalya. Emine noemt het een tuin, maar voor Nederlandse begrippen kun je gerust van een paar akker(tje)s spreken. Veel tomatenplanten staan er, maar ook behoorlijk wat zoete paprika’s en superpittige chilipeper. Dus toen ik eenmaal ja had gezegd tegen de zongedroogde tomaatjes, kwamen er nog meer leuke producten uit de tas tevoorschijn: paprika en tomaat, maar dan gedroogd en gemalen, zodat je ze als specerij kunt gebruiken, gemalen chilipeper – levensgevaarlijk – en zoete, smaakrijke tomatenpuree en heerlijke hartige paprikapuree met slechts een mespuntje zout. Allemaal uit de tuin, allemaal ter plaatse deels zongedroogd, deels ovengedroogd, en allemaal heel puur van smaak. Hoewel het voor een dergelijke, kleinschalige productie niet haalbaar is om een bio-certificaat aan te vragen, overtuigde de pure smaak en het eerlijke verhaal me ervan dat de teelt natuurlijk geweest moet zijn. Pure intuïtie; garanties kan ik niet geven.

Nieuw Mos producten uit Turkije
Tomaten uit Turkse tuin
Pepers uit Turkse tuin
Nieuw Mos producten uit Turkije

De verse paprika- en tomatenproducten bij Nieuw Mos

Wij scheppen de tomaatjes, de gemalen tomaat en paprika en de tomaten- en paprikapuree zelf in zakjes en potjes. Het is daarom een versproduct en ik adviseer om het niet te lang te bewaren. De purees kun je vinden in de koeling bij de tapenades en sauzen. De gedroogde producten vind je in het Mediterraanse schap bij de pesto’s en zongedroogde tomaten. Het betreft een eenmalige inkoop, dus het aanbod is er zolang de voorraad strekt. 

 

Eet smakelijk! Joren Jacobs