Unieke natuurwijnen bij Nieuw Mos

Wij zijn erg enthousiast om in onze winkel een paar prachtige Nederlandse biologische en biologische natuurwijnen aan te kunnen aanbieden. Deze zijn afkomstig van Biologische wijngaard Dassemus waar Ron Langeveld en Monique van der Goes hun druivenstokken in de Brabantse grond hebben gepland. Wat in 2005 begon met één hectare met druivenstokken is inmiddels uitgegroeid tot een professioneel wijnhuis.

Even ten zuiden van Breda vlakbij Chaam bevindt zich de biologisch gecertificeerde wijngaard waar inmiddels zo’n 16.000 stokken staan op 4 hectare grond. En er is zeker nog ruimte voor uitbreiding.

Welkom bij Nieuw MOS natuurvoeding

Oefening en geduld

‘Wijn maken is vooral een oefening in geduld’ vertelt Ron, ‘als je stokken plant geven ze pas na vijf jaar goede druiven en voordat je daar wijn van hebt ben je weer twee jaar verder, het is een ambachtelijk proces’. Wat deze wijngaard zo bijzonder maakt, is de geheel natuurlijk manier waarop zij de wijn maken, de wijngaard wordt in harmonie met de natuur beheerd. 

Dat betekent dat er geen kunstmest wordt gebruikt en helemaal niet wordt gespoten, niet met pesticiden of onkruidbestrijdings-middelen, zelfs niet met zwavel of koper. Om de grond te verrijken worden groenbemesters gezaaid. Tussen de rijen stokken kun je de prachtige kleuren van de bloeiende chicorei, wilde peen en phacelia tegenkomen. De insecten die hierop afkomen zorgen er weer voor dat er weinig ongedierte op de druiven zit. Daarnaast zorgen de groenbemesters en de gezaaide kruiden voor een goede biodiversiteit.

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Een goede bodem

‘Een smaakvolle wijn begint bij een goede bodem’ vertelt Ron en daar wordt zeker voor gezorgd. Dit natuurlijke beheer gaf hen de mogelijkheid om een paar prachtige natuurwijnen te ontwikkelen, zoals de Wilde rosé, Orange, Wilde witte en Wilde rode Rondo. Deze wijnen zijn spontaan vergist en bevatten geen toegevoegde  gist en zijn ongefilterd, ook is er bijna geen sulfiet toegevoegd. Vooral de Orange is erg populair, het is een witte wijn op de wijze van een rode wijn gemaakt. Dus met schil en pitten in de ton.

Voor de kerstdagen raadt Ron het ‘Chaams Genoegen’ aan, een heerlijk, beetje riesling achtige, biologische witte wijn. Het is een droge witte wijn met een frisse smaak, ideaal is bij oa vis, salades, hartige taarten.

Meer weten?

Wil je nog meer van deze wijn weten of van de andere wijnen van Dassemus vraag het gerust aan Joren, hij is op bezoek geweest bij Ron en kan je ook veel vertellen over de smaak.

Kijk voor meer informatie op:
www.dassamus.nl