Het is een terugkerend thema: de hoeveelheid (plastic) verpakkingsmateriaal die gemoeid is met onze consumptie. Ook bij Nieuw Mos houdt dit onderwerp ons al jaren bezig en steeds proberen we kleine vernieuwingen te doen, zoals de wasbare zakjes (voor groenten en brood), diverse producten die in grootverpakking verkrijgbaar zijn en de koffie die bijvoorbeeld uit de silo getapt kan worden. Nu zetten we een nieuwe stap met de introductie van glazen potten met statiegeld. Je kunt deze potten terugbrengen naar de winkel zodat ze hergebruikt kunnen worden.

Wisselwaar
Het idee van potten met statiegeld (70 ct. per pot) is ontwikkeld door onze groothandel Udea in samenwerking met de biologische bulk-groothandel ID Organics. Gekozen is voor de merknaam “Wisselwaar”. 

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Joren Jacobs
Ondernemer bij Nieuw Mos 

De potten zien er aantrekkelijk uit; behalve terugbrengen voor statiegeld kun je ze dus ook prima in je keukenkast bewaren. Om te beginnen is een vijftiental producten gekozen om mee te starten. Hieronder zijn muesli, couscous, rijst en gedroogde peulvruchten; de meest basale producten dus voor in je voorraadkast. Het idee is dat het assortiment in de loop van de tijd verder wordt uitgebreid.

Waarom we dit concept wel opnemen en eerder niet hebben gekozen voor silo’s waaruit de klant zelf kan tappen, is voornamelijk vanwege de hygiëne. De potten worden bij de groothandel gevuld. Wij hoeven dus geen silo’s schoon te maken. Bij silo’s in de winkel is nog weleens kans op vervuiling, bijvoorbeeld door motjes/ maden. Het is moeilijk om het silosysteem echt vers te houden. Bovendien komt het bij silo-tapsystemen toch geregeld voor dat klanten geen eigen verpakking meenemen en van de winkel een bakje of zakje verwachten. Al met al heeft het statiegeldsysteem van Wisselwaar op dit punt vele voordelen.

Product van het jaar?

Wisselwaar dingt mee naar de titel “Product van het jaar” op de Biobeurs. Ik heb alvast op ze gestemd. Jammer genoeg is de stemming al gesloten en wordt de winnaar binnenkort bekend gemaakt. In elk geval nodig ik je uit om ook eens te proberen of dit iets voor je is. Bij Nieuw Mos hebben we alle soorten opgenomen. We presenteren ze voorlopig op een kopschap, zodat je ze makkelijk zult kunnen vinden.

Meer lezen over verpakkingsarm winkelen bij Nieuw Mos? Lees ook het eerdere artikel van Ruben Kool.

Joren Jacobs
Ondernemer bij Nieuw Mos