Begin april introduceerde Albert Heijn verpakkingsvrij boodschappen doen, om te beginnen met een pilot in Rotterdam met het idee om dit uit te breiden naar nog eens 50 winkels. Verpakkingsvrij houdt in dit geval in: een vulstation met silo’s met onder andere muesli, granen, koffie, thee en noten. Een mooi initiatief, maar niet nieuw natuurlijk, want in diverse natuurvoedingswinkels is dit er al lang. Zelf heb ik er in het verleden ook wel mee gewerkt in diverse natuurvoedingswinkels. Toen heb ik ook de schaduwzijde gezien van zo’n systeem; denk aan veel schoonmaken (watergebruik en schoonmaakmiddel), maar belangrijker nog: dat het het product vaak sneller in kwaliteit achteruitgaat als het in een open bak of silo zit. Problemen waren o.a. fruitvliegen, mot of muffig worden, waardoor er extra derving van producten was.
Ruben Kool
Ondernemer bij Nieuw Mos
Vaak zag ik bij de winkels met verpakkingsvrije systemen dat klanten dan toch ook alsnog een zakje pakten om te vullen, in plaats van zelf iets van thuis mee te nemen. Het verpakkingsvrije segment werd meer als een beleving gezien met een vers uitstraling, of het werd gebruikt om kleinere hoeveelheden mee te nemen.
Toch geloof ik er wel in dat een andere manier van verpakken nodig is om de afvalberg te verkleinen. Dan gaat het niet alleen over plastic maar ook over bijvoorbeeld papieren verpakkingen en glas. Ook de biologisch afbreekbare plastics die door de afvalverwerker uit het gft-afval worden gehaald en vervolgens toch worden verbrand, is niet ideaal.
Eerlijkheid
Een van de kernwaarden van Nieuw Mos is eerlijkheid; we willen het hele verhaal vertellen, ook als dat soms ongemakkelijk is. Zo voelt dat ook een beetje bij het gegeven dat wij nog geen verpakkingsvrije afdeling hebben. Het vraagt namelijk een redelijk grote organisatie om het zo te doen dat het echt bijdraagt aan het beperken van de afvalberg.
Toch zijn er al best wat mogelijkheden om op verpakkingsmateriaal te besparen, die je als klant zelf kunt toepassen, zoals het gebruik van herbruikbare zakken voor het brood of voor de groenten. Ook vinden we het prima als je de papieren of plastic zakken weer mee terugneemt naar de winkel en nogmaals gebruikt, of zelfs helemaal je groente niet verpakt maar los meeneemt. Daarnaast hebben we van een aantal hard lopende producten al grootverpakkingen, zoals rijst, meel en havermout; dat scheelt natuurlijk ook weer en is bovendien vaak voordeliger.
Verder ontwikkelen
Een aantal jaren geleden zijn Joren en ik ter inspiratie naar Brussel geweest om daar bio-winkels te bekijken. We hebben toen een verpakkingsvrij systeem gezien dat ons erg aanspreekt en dat ik wel eens verder zou willen onderzoeken. Is het haalbaar voor ons? Het moet echt kloppen en niet slechts als marketing-instrument dienen. Daarnaast zullen we dan natuurlijk nog een fysieke plek in de winkel moeten vinden.
Heb je zelf nog goede tips of ideeën? Dan hoor ik het graag!
Liefdevolle groet,
Ruben Kool
Ondernemer Nieuw Mos