Header kefir artikel ruben

Waterkefir

“Thuis maken wij regelmatig zelf kefir op waterbasis, een heerlijk drankje vol natuurlijke probiotica. Door de gisting van het product krijgt het een licht bruisend effect.

Vooral in de zomermaanden drinken wij graag waterkefir, maar juist in deze koude tijden, waarin de weerstand vaak wat lager is, is het goed om te drinken vanwege de positieve werking van probiotica.”

Ruben NM profielfoto

Ruben Kool is mede-eigenaar van Nieuw Mos en deelt graag zijn ervaringen op en achter de winkelvloer. 

Probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen die een positief effect hebben op de darmflora. Om deze levende micro-organismen in leven te houden is het noodzakelijk om om de 2 à 3 dagen nieuwe kefirdrank te maken, anders gaan de bacteriën dood.

We hebben het thuis dan ook over ons ‘kefirvolkje’ dat verzorgd moet worden. Om waterkefir te maken heb je water, suiker en vruchten nodig. Wij gebruiken meestal vijgen of dadels, dat geeft een heerlijke frisse smaak. De geur is daarentegen vaak wat minder aantrekkelijk, als gevolg van de gisting, dus eerst proeven en dan ruiken in dit geval!

Waterkefir thuis maken

Do It Yourself

Om zelf kefir te maken heb je naast geduld, verzorging van het volkje en de ingrediënten ook een vergiet, trechter, weckpotten en flessen met een afsluitbare dop nodig. Door de gisting komt er druk op de fles te staan. Gebruik geen metalen maar kunststof keukengerei; dat zorgt dat de bacteriën blijven leven.

Polderkefir van The Bald Brewer

Haaije Bruinsma, de “kale brouwer’’ uit de Flevopolder, heeft van het thuis brouwen van kefir zijn beroep gemaakt en Polderkefir ontwikkeld. Haaije vertelt: ‘Het bereiden van waterkefirdrank is een natuurlijk proces waarbij temperatuur en licht veel invloed hebben.

Het is dan ook vrijwel onmogelijk om bij iedere “oogst” exact dezelfde smaak te krijgen en zo kan het dus zijn dat u wel eens verschil proeft. Dat is nu eenmaal de charme van een natuurproduct. Het juiste tijdstip van “oogsten” is wanneer de waterkefir bijna alle suikers heeft omgezet, zodat polderkefir nog slechts tussen de 2 en 4 gram restsuiker per literfles bevat. Dit berust op ervaring, een scherp oog voor het proces en een goede timing’.

The Bald Brewer

Voor iedereen

Door het gisten ontstaat er natuurlijk wat alcohol, maar dat is zo weinig (ongeveer 0,5%) dat het geen invloed op je zou mogen hebben. Polderkefir van The Bald Brewer is zelfs goed tijdens de zwangerschap en voor kinderen vanaf de leeftijd dat ze fruithapjes krijgen, aldus Haaije. Polderkefir bevat nog slechts 2-4 gram restsuiker per liter (0,2-0,4 gram per 100ml), wat neerkomt op 1 à 2 kcal per glas. Door nagisting in de fles ontstaat vaak wat bezinksel, dit is volkomen normaal en gezond. Door de nagisting zal de druk in de fles oplopen, dus bewaar je Polderkefir het beste in de koelkast (de lage temperatuur geeft minder nagisting). 

Proost! En groeten van Ruben Kool