Het blijft een mooie traditie: het combineren van wijn en kaas. Bij Nieuw Mos merken we dat de feestdagen bij uitstek het moment blijkt dat mensen hiermee thuis aan de slag willen. Bij mij komen mooie herinneringen naar boven aan wijnproeverijen die ik deed in de tijd met mijn studiegenoten van de vinologenopleiding. Onderdeel van de opleiding was onder meer om de klassieke combinaties van wijn- en kaassoorten te leren. Op basis daarvan kun je natuurlijk eindeloos variëren. In dit stukje suggereer ik een paar mooie combinaties die we de komende tijd in de winkel te bieden hebben, veelal ook nog eens in de aanbieding.

Zowel in wijn als in kaas zijn verschillende dimensies van smaak aan de orde. Zo is er de smaakintensiteit, oftewel hoe krachtig is de smaak, maar ook bijvoorbeeld frisheid (zuren), romigheid en aromatypes (denk aan blauwe kaas versus brie, denk aan

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Joren Jacobs
Ondernemer bij Nieuw Mos

gewurztraminer versus chardonnay). Met alle dimensies speel je om passende combinaties te vinden. Soms zoek je combinaties die op elkaar lijken, soms juist ga je op zoek naar contrast. Het is trouwens ook superleuk om het zelf uit te proberen.

Combi 1: blauwe kaas met dessertwijn

Blauwe kazen vallen in de categorie “krachtige smaak”. Qua wijn moet je daar iets voluptueus tegenover zetten, maar de aroma’s mogen contrasteren. Port en Sauternes zijn mijn persoonlijke suggesties voor blauwe kaas. Kies elke blauwe kaas die je wilt.

1. Ruby of Tawny Port van Quinta do Trovisca
2. Sauternes van Château Pascaud Villefranche

Combi 2: Le Bezornay met fris en krachtig wit

Le Bezornay is een mooie klassieke geitenkaas uit Frankrijk, vergelijkbaar met crottin de chèvre. Anders dan veel Nederlandse zachte geitenkazen is de structuur behoorlijk compact en de smaak is krachtig, met een lange nasmaak. Het vetgehalte van de kaas vraagt om frissigheid in de wijn. Echter, de wijn moet ook voldoende smaakintensiteit hebben. Daarom qua wijn drie tips van Nieuw Mos:

1. Menetou-Salon van Domaine Philippe Gilber
2. Muscadet Sèvre et Maine sur Lie “Les Noëlles” – natuurwijn
3. Ventoux Blanc van Château Landra – natuurwijn

Combi 3: brie of Cremeux de Bourgogne met Chardonnay of Grüner Veltliner

Een kaas als brie – kies het liefst een rauwmelkse – moet het vooral hebben van zijn romigheid. Het aroma is namelijk relatief ingetogen. Ook de Cremeux de Bourgogne kan zo getypeerd worden; deze kaas is superromig en weinig geurend. Romigheid, daar hoort frisse wijn bij. Echter, je wilt ook dat de aroma’s passend zijn, dus liefst niet een al te uitgesproken wijn, maar liever subtiele, zachter aroma’s. De druiven Chardonnay en Grüner Veltliner hebben beide iets van steenfruit, wel rijp en geurig maar niet overheersend. Onze tips zijn:

1. Chardonnay “Hautes Pistes” van Aubert & Mathieu
2. Grüner Veltliner van Wimmer-Czerny – demeter

Combi 4: oude Goudse kaas met gerijpte rode wijn

Misschien is dat nog wel mijn favoriet: een mooie oude kaas, bijvoorbeeld de Olde Remeker (maar andere oude kazen werken ook) met een rode wijn uit de kelder. Het mag wel een beetje een sjieke wijn zijn, eentje die op hout gerijpt heeft bijvoorbeeld. Bordeaux is klassiek, maar bij Nieuw Mos tippen we je twee andere wijnen:

1. Rioja Crianza “Magister Bibendi” van Navarrsotillo
2. Ventoux Rouge van Château Landra – natuurwijn

Hopelijk ben je enthousiast geworden van deze ideeën en kom je binnenkort eens een kijkje nemen in onze winkel. De meeste wijnen zijn (al dan niet met kaas) uitgestald op de grote kersttafel waar je langskomt richting de broodafdeling. Kun je iets niet vinden of wil je nog meer ideeën, vraag dan gerust onze specialisten. Thomas en Victorine zijn onze kaasspecialisten, maar Victorine is ook nog eens vinoloog, net als ik. Wij denken graag met je mee.

Joren Jacobs