Wijnproeverij zaterdag 26 november

Het is inmiddels een traditie: Nederlanders Huub en Wil Lenders komen weer naar Nieuw Mos voor een gezellige en informatieve wijnproeverij. Al sinds de jaren tachtig bestieren zij een wijndomein in het midden van Portugal, dat zij van de grond af hebben opgebouwd. Inmiddels is er ook een restaurant en bed & breakfast. De wijnen die er gemaakt worden, zijn van topniveau en vallen regelmaatig (internationaal) in de prijzen.

Nieuwe en oude jaargangen
Dankzij mijn inmiddels redelijk lange geschiedenis met Huub en Wil en hun wijnen ben ik bevoorrecht om enkele oudere jaargangen in de kelder te hebben liggen. Enkele daarvan zal ik meebrengen naar de proeverij, zodat we een mooie opbouw krijgen van nieuwe, kakelverse wijnen naar oude, gerijpte wijnen.

Kopje koffie van Nieuw MOS Natuurvoeding

Joren Jacobs
Ondernemer bij Nieuw Mos 

Daarbij valt veel te leren over hoe wijn veroudert, wat er dan met de smaak gebeurt, de kleur en de andere eigenschappen. Huub toont zich op dit vlak een bevlogen verteller. De nieuwe jaargangen zullen overigens zoveel mogelijk ook voorradig zijn voor verkoop en op de avond zelf met 10% korting verkrijgbaar.

Biologische wijnbouw in het seizoen
Uiteraard wordt op “Albergue do Bonjardim”, zoals het wijndomein van Huub en wil heet, van meet af aan biologisch gewerkt. Ook daarover zal verteld worden tijdens de proeverij. Binnen de regels van “bio” zijn er nog allerlei keuzes te maken: welke toevoegingen gebruik je wel en welke niet, wordt de wijn gefilterd, laat je spontaan vergisten? Het heeft allemaal invloed op de uiteindelijke smaak. Wat betekent “biologisch” bij Bonjardim? Daarnaast gaat de druivenrank door de seizoenscyclus heen. Weer en klimaat hebben invloed op de groei en rijping van de druiven; het vraagt aandacht van de wijnboer om de wijnranken elk jaar weer anders te begeleiden, met uiteraard ook weer een invloed op de uiteindelijk smaak.

Aanmelden
De wijnproeverij vindt plaats op zaterdag 26 november van 19:30 tot 21:30 uur. Kosten voor deze geheel verzorgde avond bedragen 17,50 per persoon. Dit kan vooraf betaald worden bij de kassa van onze broodafdeling/ café.

Meld je aan door een mail te sturen naar aanmelding@nieuwmos.nl met in het onderwerp “wijnproeverij”. Geef daarbij aan met hoeveel personen je wilt komen en of er sprake is van diëetrestricties (in verband met begeleidende hapjes).

Het is kort dag, maar de ervaring leert dat deze proeverijen snel vol zitten. Ben je geïnteresseerd, dan hoop ik dus snel je aanmelding te ontvangen!

Joren Jacobs