
Inmiddels zijn we in winterse sferen belandt, vorige week wat sneeuw, elke dag wel wat vorst zodat je ’s morgens je auto staat te krabben en kijk je of het glad is voordat je de deur uit gaat.
Wat hoort nou écht bij de winter?
Boerenkool. Een echt oer-Hollandse wintergroente die niet zoveel last heeft van wind en kou. “De vorst moet er even overheen gaan, dan is het lekkerder”, zei mijn oma in mijn jeugd al.
Klopt dat eigenlijk? Wij houden in de winter wel van een stevig kostje maar de boerenkool verandert door de vorst inderdaad iets van samenstelling. Het zetmeel in de boerenkoolbladeren wordt door de vorst omgezet in suikers en daardoor smaakt de boerenkool wat zoeter.

Victorine Hamers
Vinoloog & operationeel manager vers
Boerenkool is supergezond en is de laatste jaren ook door veel mensen buiten Nederland omarmt en geliefd geworden als een superfood. Onze oer-Hollandse groente werd ineens heel hip! Waarom dan? Nou, het bevat veel vitamines (o.a. veel vitamine C en K), mineralen en het barst van de antioxidanten en nog veel meer stoffen waardoor het ook ontstekingsremmend werkt. De afgelopen jaren verschenen in kookboeken dan ook allerlei recepten met boerenkool waar wij nog nooit aan gedacht hadden en boerenkool ging massaal in smoothies.
In Nederland kennen we de boerenkool toch echt van de stamppot en de eerste keer dat het recept boerenkoolstamppot in een kookboek stond was het 1880. Toevallig hetzelfde jaar dat Vincent van Gogh definitief voor de kunst koos. In theorie zouden de mensen uit het schilderij “De aardappeleters” uit 1885, in iets luxere tijden, dus ook van boerenkoolstamppot hebben kunnen genieten.
boerenkool in de natuurvoedingswinkel
Uiteraard hebben wij in deze donkere dagen van januari boerenkool in de winkel en om het gemakkelijk te maken in 4 varianten.
-
Het hele jaar door in diepvriespakken,
-
in de vorm van kant en klare boerenkoolstamppot in worstvorm in de kleine koeling op de groente-afdeling,
-
gesneden in zakken en
-
op de groente-afdeling boerenkool die je zelf moet snijden.
De boerenkool in een zak smaakt prima maar wil je een intenser en smakelijker niveau, snij dan je boerenkool zelf. De grove stelen eruit en dan door de snijmachine heen of gewoon met het mes.
Toen het de afgelopen weken begon te vriezen heb ik dan ook heerlijk boerenkoolstamppot gemaakt. En om de groente echt tot zijn recht te laten komen heb ik viermaal zo veel groente als aardappels gebruikt. Dat lijkt veel groente maar deze verhouding leerde ik vroeger al bij de opleiding Voeding & Diëtetiek bij het vak levensmiddelenleer. Veel mensen willen tegenwoordig ook wat minder koolhydraten eten en op deze manier kun je toch lekker je stamppot klaar maken.
traditionele rookworst of iets chicquer met wild
Een rookworst bij de stamppot is wel de klassieke combinatie. Ik wilde er echter een feestje van maken en had deze keer hazenrug (ligt in de diepvries in de winkel) gemaakt, in dit geval geen hazenrugfilet maar een hele rug gelardeerd met plakjes gerookt spek. Hazenrug heeft een wat intensere smaak en een heerlijk malse structuur.
Het vlees is mager want hazen bewegen natuurlijk veel. Echt wild moet zijn eigen voedsel zoeken en eet dus wat er te vinden is aan bladeren, grassen, bessen etc. De smaak van dit natuurlijke vlees kan daardoor verschillen per haas. Haas heeft van zichzelf rood vlees en is het lekkerst als het rosé gegeten wordt.
Als je vanuit het gezondheidsaspect kijkt kun je zeggen dat wild vlees (wij verkopen geen gekweekt ‘wild’) wat meer eiwitten en meer omega 3 vetzuren bevat dan gewoon vlees.
Boerenkoolstamppot kun je natuurlijk ook prima vegetarisch eten!
Bijvoorbeeld met gebakken paddenstoelen, een sjalotje en gerookt paprikapoeder of met stukjes zongedroogde tomaten (deze eerst even weken), walnoten voor een bite, wat verse tuinkruiden als oregano of rozemarijn en wat gerookt zout.
Wat kun je hier nou lekker bij drinken?
Nieuw in het wijnschap hebben we de Pusole 2023 van Azienda Agricole Pusole gemaakt van de druivensoort Cannonau uit Sardinië, Italië. Het is een natuurwijn die wat lichter van kleur is, sappig, elegant en toch rijp en met een stoer rauw randje waardoor hij spannend is om te drinken en verrukkelijk smaakt bij de boerenkool met de wilde haas. Het is een wijn van € 18,95 maar op deze manier hoef je echt niet uit eten en maak je van thuis eten een feest!
Wil je een wat eenvoudiger wijn die toch goed bij je boerenkoolstamppot past, denk dan aan de Carmenėre of Cabernet Sauvignon van Wildeman die vanaf aanstaande woensdag in de aanbieding is en op het kopschap op de wijnafdeling zal staan of aan de vertrouwde O Reserva Carmenėre of Cabertnet Sauvignon van het wijnhuis Emiliana die we beiden altijd in het wijnschap hebben staan.
Victorine Hamers